lördag 27 januari 2007

Bra, fast något smalsynt

Statsvetaren Stefan Swärd, tillika styrelseordförande i Evangeliska Frikyrkan, skriver i en debattartikeln i Dagens Nyheter i dag om det mycket tvivelaktiga agerandet av svenska kyrkor under förintelsen. Artikeln hittas på följande länk:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=610670

Den kristna kyrkan bär i vissa avseenden på en något problematisk ”historisk ryggsäck” som innehåller tveksamt handlande i svåra situationer. Istället för att stå upp för de svaga och förtryckta i samhället har man fallit till föga och inte kritiserat våld, diskriminering och mord. Swärd beskriver svenska kyrkors klena agerande under förintelsen, men det finns även andra tragiska exempel som har fått fruktansvärda konsekvenser till följd. Dessa historiska bördor som kyrkan bär på försvinner inte genom ignorans utan kan bara lyftas av genom att sanningen kommer fram i ljuset så att förlåtelse kan ske och lärdom kan tas. På så sätt är Stefans Swärds artikel förtjänstfull.

Artikelförfattaren menar även att den moraliska fegheten delvis tycks finnas kvar i kyrkans led. Som stöd för det beskriver han en kristen ledare som avsattes p.g.a. samfundet inte gillade hans kamp mot apartheid. Swärd tar även upp att ett mycket litet fåtal kristna stöder Sverigedemokraterna, och att två kristna forskares gav stöd till en folkrättsaktivist som visade sig vara antisemit.

Här gör Stefan Swärd det alldeles för enkelt för sig. Visst är de exempel som tas upp skrämmande, men urvalet är alldeles för litet för man skall kunna tala om det på det viset han gör. Och dessutom, vilket Swärd glömmer, så finns det oerhört starka rörelser i våra kyrkor som strävar efter att hjälpa de svaga i samhället. Jag tänker på politiskt engagemang i olika partier, organisationer som Hela Människan och LP-stiftelsen som jobbar med missbrukare, Frälsningsarmén, Räddningsmissionen och Statsmissionen som gör ett enormt arbete för att hjälpa de som hamnat på samhällets skuggsida, kyrkors arbete för att hjälpa nya svenskar att integreras i vårt samhälle, missionärer som jobbar utomlands för att hjälpa människor i olika fattiga delar av världen. Detta är bara några exempel – det finns många fler.

Genom att Stefan Swärd missar att ta upp dessa positiva krafter inom kyrkorna i dag så tycker jag att han målar upp en alldeles för dyster och smalsynt bild av verkligheten. Artikeln är ändå lovvärd genom att han lyfter fram ett känsligt ämne som inte har uppmärksammats tillräckligt. Därigenom kan en debatt skapas, och självrannsakan kan ske på nytt. Vi som är kristna måste alltid stå upp för de svaga, oavsett vad det kostar oss. Det var det Jesus gjorde under sin tid på jorden, och jag tror att Jesus vill att vi gör även i dag.

1 kommentar:

Daniel Rausch, Uppsala sa...

Intressant artikel av Swärd. Jag upffattar att det han skriver om Sverigedemokraterna är en liten parantes som man kanske inte ska dra för stora växlar utifrån. Han skriver "Redan i dag finns det aktiva kristna som stöder Sverigedemokraterna, en mycket svag trend, men en alarmerande sådan." Han vill med det inte kritisera de som gör något bra, men däremot tror jag att han vill belysa hur allvarligt det är när kristna är tysta eller stöder mycket tveksamma rörelser. Det tror jag är viktigt...alltså att vi ibland måste få konfronteras totalt med det allvarliga med att tiga etc....

Dr Rausch