tisdag 23 januari 2007

Gör det enklare att cykla i våra städer!

Nyss hemkommen från en cykeltur i Uppsala. Det är dock inte så lätt att cykla här, eftersom det är mycket biltrafik i stora delar av staden. Detta har jag även upplevt i många andra svenska städer. Städerna är ofta helt enkelt inte byggda för att man skall kunna ta sig fram smidigt med cykel. Därför borde städernas samhällsstrukturer förändras så att det blir enklare att cykla.

Vi står inför ett omfattande klimatförändring och därför borde de miljövänliga alternativen främjas i så stor utsträckning som det är överhuvudtaget möjligt. Vi måste ta klimathotet på allvar. Detta är ett bra argument för att främja cykling. Cykling ger dessutom frisk luft och god motion, vilket är något som förstås även är bra för folkhälsan.

Fler och bättre cykelbanor behöver därför byggas, biltrafiken måste omdirigeras och begränsas till förmån för ökad cykeltrafik. Kanske skulle även regeringen kunna subventionera cykelköp, så att var och en har råd med en funktionell cykel. Tänk vad mycket bättre våra städer skulle fungera med färre bilar och fler cyklar. Jag förespråkar därför djärva grepp för att omforma våra städer. Vi måste våga förändra och tänka nytt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja viss är det trevligt att cykla. Du är välkommen att hänga med på Vätternrundan i år.

Andreas

Ida sa...

Ja, David! Cykla vätternrundan!!! :)
Motala är åtminstone trevligt att cykla i!

David reflekterar... sa...

Vi får väl se...