onsdag 24 januari 2007

State of the Union - Bush talar till det amerikanska folket.

State of the Union är president George Bush årliga tal till den amerikanska befolkningen om tillståndet i landet. Bush talade i natt inför en fullsatt kongress, där även Högsta Domstolens domare, höga militärer och ambassadörer från olika länder fanns närvarande. Det hela är ett mycket intressant spektakel där republikaner och demokrater turas om att visa stöd till presidenten genom att resa sig och applådera olika delar i talet. Ibland reser sig alla och applåderar, t.ex. då det handlar om att ge stöd till de modiga amerikanska soldaterna som strider för demokrati och frihet runt om i världen. State of the Union är en väldigt amerikansk tillställning som nog inte skulle kunna äga rum någon annan stans i världen.

En mycket positiv del i talet var att Bush vill öka på användandet av miljövänlig teknologi och förnyelsebara energikällor, för att bekämpa ”Americas addiction to foreign oil” (USA:s beroende av utländsk olja). En ytterligare förbättring i USA:s miljöpoltik skulle vara om gick med i Kyoto-avtalet igen. Detta kommer nog dock aldrig att hända så länge Bush är president. Man får ju ändå vara glad för de steg som tas i rätt riktning

Ett beklagligt inslag i talet var Bush fortsatta brutala syn på hur terrorism skall bekämpas. Jag tror att våld skall bemötas med våld i så lite utsträckning som möjligt, bara om det inte finns några andra möjliga lösningar. Så är oftast inte fallet när det gäller terrorism. Det bästa sättet att bekämpa terrorism tror jag är om vi, som lever i den rika delen av världen, delar med oss ytterligare av vår ekonomiska och materiella rikedom till den fattigare delen av världen. Då skulle det finnas ännu mindre grogrund för terroristgrupper att växa.

Visserligen formas terrorister även i västvärlden, vilket vi har märkt bl.a. genom terroristdåden i London. Den största anledningen till att terroristgrupper kan värva medlemmar tror jag är det som Fredrik Reinfeldt skulle kalla ”utanförskapet”. Om inga grupper i samhället känner sig utanför så tror jag viljan att utföra terroristattentat skulle minska betydligt. I talet i natt påpekade Bush att han ville slå vakt om den amerikanska traditionen av att vara en smältdegel (meltpot) där människor invandrar från olika länder och "smälts ihop" till en nation. Detta är något som USA lyckats med ganska väl med, och som vi i västvärlden kan hämta inspiration ifrån. Alla behövs, och tillsammans kan en bättre värld formas.

Inga kommentarer: